Hotel Hartzeer


Niets zo zalvend als de kunsten. Probeer het te begrijpen met de mooiste romans, non-fictie, films, muziek en kunst over liefdesmalheur.


Boekentips bij liefdesverdriet

Als je liefdesverdriet hebt kun je meestal aan weinig anders denken. Als je gedachten tot vermoeiens toe in cirkeltjes draaien is het verstandig om een boek uit de kast te trekken over hartzeer.

Filmtips bij liefdesverdriet

Welke films moet je kijken als je liefdesverdriet hebt? Auteurs en liefdesverdriet-experts Marion Pauw en Susan Smit geven tips.

Kunsttips bij liefdesverdriet

Stel, je hebt liefdesverdriet. Dan kun je jezelf troosten met slecht eten, of een rebound waarna je extra hard moet huilen. Maar je zou óók iets kunnen kopen dat langer een goed gevoel geeft. Wat dacht je van beeldende kunst?


Boeken - Non-fictie


Passies van het brein

Margriet Sitskoorn

Hoe komt het toch dat het soms zo moeilijk is om het zondigen te laten? Dat we geen weerstand kunnen bieden aan bepaalde krachten? We eten en drinken bijvoorbeeld te veel, bedriegen onze partners, blijven passief bij het leed van anderen, laten ons meevoeren door hebzucht, of halen met liefde een ander onderuit. Waarom blijven we ons, tegen beter weten in, bezondigen aan dit soort gedrag?


Liefde, lust en ellende

Roos Vonk

Verliefdheid, de jacht op de ware, bindingsangst, verleiding, ruzie en liefdesverdriet: de liefde houdt ons allen bezig. In Liefde, lust en ellende presenteert Roos Vonk prikkelende inzichten en herkenbare observaties op basis van ervaring en wetenschappelijke kennis.


Alles over de liefde

Lisa Appignanesi

Absolute klassieker waarin de liefde van alle mogelijke kanten bekeken wordt. Vanuit kunst, wetenschap, psychologie en filosofie. Voor de echte speurneus.


Verslaafd aan liefde

Jan Geurtz

Waarom we allemaal zo hunkeren naar liefde van anderen en hoe we die liefde en rust kunnen leren vinden in onszelf. Beetje radicaal spiritueel, want je zou elkaar op geen enkele manier mogen ‘claimen’, maar ook met realistische wenken.


Bevrijd door liefde

Jan Geurtz

Het praktijkboek bij ‘Verslaafd aan liefde’ dat kan helpen om autonoom te zijn en blijven in relaties. Daarin gaat Geurtz dus best ver, maar er zitten aardige ideeën bij.


Verbonden

Amir Levine & Rachel Heller

Geeft inzicht in jouw manier van hechten en die van je eventuele partner of ex-partner. Helpt je jouw eigen relatiegedrag te ontcijferen en misschien helpt het om de volgende keer een partner uit te kiezen en te herkennen met een gezonde hechting die ‘helemaal voor jou gaat’. Zoals dat heet.


Weg van liefde

Alain de Botton

De meest geweldige filosoof van nu (vindt Susan die een beetje verliefd op hem was toen hij nog haar had) over hoe liefdesrelaties werken en kunnen standhouden in zwaar weer.


Proeve van liefde

Alain de Botton

Tja. Dit boek moet je gewoon lezen. Het is een spannend en schattig verhaal over een liefde waarbij je en passant leert hoe verliefdheid werkt en hoe de liefde zich dan meestal ontwikkelt, met al het gedoe van dien.


Beminnen

Thich Nath Hanh

Bevat meditaties en wijsheden die je kunnen helpen om je vermogen tot liefhebben te vergroten. Nogal zweverig, maar wel fijn als je in de juiste bui bent.


Onze liefde

Ingeborg Bosch

Hoe je elkaar weer kunt terugvinden als je elkaar even kwijt bent. Met relatietestjes en oefeningen om samen te doen, met de nodige overredingskracht waarschijnlijk. Want de ander heeft daar waarschijnlijk minder zin in.


Sterker dan ooit

Brené Brown

Sympathiek boek (van die superleuke vrouw met die TED-talk over kwetsbaarheid) over hoe het proces van overeindkrabbelen je het meeste leert over wie je bent.


Scheiden zonder vechten

Yolande de Best

Na een breuk, zeker als er huizen en kinderen bij betrokken zij, moet er van alles geregeld worden. Waar je geen zin in hebt. Maar dan helpt dit praktische boek. Goedkoper dan een mediator, bovendien. Of ‘scheidingsmakelaars’ die helemaal absurde bedragen vragen.


En dan de liefde

Susan Smit

Nou vooruit, ook wat zelfpromotie. Dit boekje van Susan is een autobiografisch verslag van haar liefdesleven. Nogal rommelig, dus. Maar wel geestig. En inzichtrijk.


Boeken - Romans


Noem me bij jouw naam

André Aciman

Poëtisch geschreven verhaal over een jongen die verliefd is op een oudere jongen die, zo lijkt het, buiten zijn bereik ligt. Minutieus beschreven emoties en sensaties die samengaan met de betovering van passie en verliefdheid. Helpt in geval van tragische of onbereikbare liefde.


Het jaar van magisch denken

Joan Didion

Nadat haar man stierf schreef Didion een adembenemend verslag van haar jaar van rouw en van het magische denken dat haar beving, alsof ze hem kon terughalen met haar gedachten. Voor liefdesverdrietigen zo herkenbaar.


Jij zegt het

Connie Palmen

Prachtige, bekroonde roman over een man die het verhaal vertelt van een liefde, even rijk als vernietigend, van het eerste glorieuze begin tot het bittere einde. Bevat mooie overpeinzingen over liefde die niet goed voor je is.


Logboek van een onbarmhartig jaar

Connie Palmen

‘Rouw is verliefdheid zonder verlossing,’ schrijft Palmen in dit boek waarin ze haar geliefde herdenkt. Ook als je iemand niet hebt verloren aan de dood, maar aan het leven, is dit boek zo louterend en troostend.


Jij en ik en alles daartussenin

Auke Hulst

Klein origineel boekje over een man die zijn ex met haar nieuwe liefde bekijkt. Jaloezie, het groene monster, is hierin tot in de diepste lagen beschreven.


Kentering van een huwelijk

Sándor Márai

Een heer, een dame en een dienstmeisje en alle mogelijke emoties van bedrogen worden overspelig zijn, verlaten worden en beminnen op een weergaloze manier beschreven door een van de favoriete auteurs van Susan.


De god van de kleine dingen

Arundhati Roy

Roman over een onmogelijke liefde in het kaste-systeem van India. Favoriet van Marion. Het ritme en de klanken zijn een feestje, lees daarom het boek bij voorkeur in het Engels.


Witte liefde

Wanda Reisel

Een voor Marion zeer herkenbaar boek over een verboden liefde op Curaçao. Een liefde die niet overgaat, al gaan er jaren over heen en zie je elkaar nooit meer.


We moeten je iets vertellen

Marion Pauw

Een bloedspannend verhaal met typische Marion-geestigheden over een vrouw die een affaire heeft met een getrouwde man en zwanger van hem raakt. Zeer geschikt in geval van onhandige verliefdheden met half-beschikbare mensen.


De eerste vrouw

Susan Smit

Alle romans van Susan gaan over de liefde eigenlijk, maar hierin wordt een vrouw belachelijk verliefd op een man en daarna verlaten en dat gegeven heeft ze nogal uitgediept. Werkt als een papieren lotgenoot bij hartzeer.